Over HvdG

Ik ben een fotograaf. En waar veel mensen nu een verhaal verwachten over een kindje dat met een camera in zijn hand en een lichtmeter rond zijn nek geboren werd, is voor mij deze passie pas veel later opgekomen. Natuurlijk vond ik als kind een fotocamera interessant, maar ik kan me niet voorstellen dat niet elk kind dat magische apparaat van zijn ouders wil hebben, al is dat alleen al omdat dat lekker niet mag. Bij mij begon de passie pas ergens in 2007, toen ik aan een carriere in de architectuur begon. Een vak, dat me uiteindelijk totaal niet lag, omdat ik veel meer bezig was met het ontwerpen, het raken van mensen met ontwerpen, en veel minder met de techniek erachter.

Een jaar later in 2008 brak het voor mij echt. Tijdens een (overigens waanzinnige) autotrip van Amsterdam naar Peking, betrapte ik mezelf erop dat ik liever op de bijrijdersstoel zat, dan op de bestuurdersstoel.

Dit terwijl deze experience toch om het rijden naar je bestemming zou moeten gaan, zeker gezien de off-road route die we uitgestippeld hadden. Maar omdat ik moest kiezen tussen een stuur of een camera in mijn handen, koos ik vaak het laatste, om de foto’s te maken die ik nooit meer zal vergeten. Vanaf dat moment is het hard gegaan, de bouwkunde/architectuur werd na deze trip in de hoek gezet, en de fotocamera belangrijker dan ooit. Dit zal ook de reden zijn dat ondanks dat het mijn core-business niet is, ik het toch niet kan laten een paar travelfoto’s in mijn portfolio te stoppen ;-)

Inmiddels ben ik één van de meer herkende gezichten op het gebied van evenementenfotografie, en ik hoop ook te mogen zeggen; één van de betere ;-)

De term ‘evenementen’ beleef ik graag in de ruimste zin van het woord. Dat houdt in dat ik het ene moment in een club in Rotterdam een legendarische avond sta te fotograferen, niet veel later op een modeshow in Parijs sta te shooten om gelijk door te gaan naar de Miss Nederland Finale, later het hele fashionshow geweldbackstage meemaak en daarna in het vliegtuig naar Frankrijk stap voor een hoger gelegen Festival. Het belangrijkste voor mij is dat mensen bij het terugzien van mijn foto’s de emotie en de energie van een gebeurtenis opnieuw beleven.

Net zoals ik mensen ooit wilde raken met mijn ontwerpen, wil ik dat nu met mijn foto’s, waarbij ik voor dat raken, met foto’s voor mijn gevoel ook helemaal de juiste tool heb gevonden. En dat ik die tool graag breder in wil zetten dan evenementen alleen, hoop ik met het persoonlijke portfolio op mijn site ook een stukje uit te stralen.